La Dolce Far Niente

Nov 6 / Ruth C.
La dolce far niente of "De kunst van het niets doen"
Deze morgen ontwaakte ik met de herinnering aan mijn droom.
Hoe dromen duidelijke boodschappen in zich kunnen dragen.

In mijn droom was ik op reis , en vertoefde in een grote ruimte waar we aan het inpakken waren om  huiswaarts te keren. Ik was volop bezig met het inpakken van alle valiezen. Eigenlijk wou ik die laatste dag genieten tot het laatste moment want thuiskomen betekende opnieuw aan de slag gaan, werken, de dagelijkse bezigheden heropnemen.


In mijn droom was ik in plaats bezig om alle vuile was bijeen te zoeken en dit constant in wasmachines en droogkasten te vullen. Het was zelfs zo erg dat ik heel geïrriteerd was omdat niemand mij hielp bij het vullen en ledigen van de droogkast. Ik liep zoals een kip zonder kop, over gestresseerd, mijzelf aan beklagen hoe hard ik diende te werken en ook de enige was die werkte, en op zoek was naar alles wat moest gewassen worden, lakens, handdoeken.

Ik schrok dat het al 15u was en ik nog altijd niet kon gaan zonnen.

Verder zag ik mijn mama aan 't spelen met mijn kleine zus, een baby, die doodmoe was en heel de tijd huilde, dus ook daar irriteerde ik mij aan dat gehuil en lawaai terwijl ik vond dat ik zo veel diende te “werken”.

In een andere hoek zat een vrouw, van de vrienden die mee op reis waren, gewoon alles te observeren en ” NIETS” te doen.

 

En hier eindigde mijn droom...

 

welke boodschap wil ik delen?

Bij het ontwaken kon ik deze droom heel duidelijk opnieuw afspelen in mijn hoofd. Heel zuiver, zag en voelde ik de boodschap. Het was de periode in mijn Burn-Out, waar ik intussen al 1 jaar in vertoefde en nog altijd niet aan het punt gekomen was van ”het nietsdoen“.

Ik hobbelde nog altijd van her naar der en van links naar rechts, nog altijd bezig in de hoop alles in de wereld onder controle te krijgen. Maar wat je ook doet, hoeveel je ook verzet, sommige dingen blijven, er is en blijft altijd werk, en zeker al als het over huishoudelijk werk gaat zoals eten maken, wassen, plassen,…

Dus via deze droom werd mij duidelijk getoond dat mijn ergernissen er zijn omdat ik niet doe wat ik graag doe, maar doe wat ik denk te moeten doen en wat ik denk dat van mij verwacht wordt. Ook dat is een overtuiging en hier zelfs mijn overtuiging, dat is mijn model van de wereld, mijn gekleurde bril. Die zienswijze, overtuiging en leefwijze maakte dat niemand iets aan me had en ik al zeker niet gelukkig, rustig en voldaan was.

De enige die dit kon veranderen was IKzelf.

Achttien maand was ik thuis en nog altijd niet tot het nulpunt gekomen. Ik had nog niet door dat alles kon wachten tot je terug de vreugde vind om alles anders te bekijken. De dingen te doen vanuit een dankbaarheid en overgave en je ze anders beter laat voor wat het is. Vreugde in wat je doet, bouwt veerkracht in je lijf, sterkt je mededogen en haalt de lading van frustratie weg. Hier lag nog een les, namelijk zit en doe niets!!! Mezelf overgeven, geen uitleg aan derden, gewoon er zijn!!!

 

Hoe is het met jouw “nietsdoen” gesteld?

Kan je zitten en kijken, observeren, voelen en genieten?

Op mijn bureel hangt een spreuk: 'ik denk 99 keer en vind niets, ik stop met denken, zwem in de stilte en de waarheid komt naar mij toe'.

Creativiteit komt uit de stilte. Na rust en stilte komen de antwoorden.

Ook ziek zijn is een manier om je tot stilstand te krijgen. We krijgen veel  signalen, maar verstaan ze niet of willen ze niet begrijpen en doen maar verder. De signalen worden heviger en heviger tot je je er niet meer onderuit kunt en ziek wordt.

Wanneer doe jij aan zelfzorg? Ook als je ziek bent? Zelfzorg is een basisbehoefte. Wat heb jij als ziel nodig om gelukkig te zijn? Wat laat jouw hartje jubelen? Niemand kan jou dit geven of voor je doen, enkel jij weet wat jouw diepste noden en behoeften zijn.

En soms ben je het gevoel kwijt. Enkel de ratio werkt nog, alles op overleven, alles voor een ander, iedereen moet toch blij en voldaan zijn?  Ohhh ja? En JIJ?

In mijn burn-out, was ik het voelen verleerd, ik wist niet meer wat ik graag deed naast mijn werk en alle dingen die van me verlangd werden. Ik kon niet meer voelen. Het was het eerste wat mijn coach me leerde. Ga op een terrasje zitten en kijk naar de mensen. Neem de fiets of bus  i.p.v. de auto. Ga met de trein naar zee.

Als jij denkt dat je ook in deze situatie verkeert, dan is het hoog tijd om te ontspannen, zelfs als je er geen tijd voor hebt. Tijd is een illusie. Tijd creëer je. Tijd maak je. Tijd is er!

Dus als je de weg kwijt bent, laat je een tijdje begeleiden tot je weer op de rails bent, en je weer verder kan. Het moeilijkste zijn onze blinde vlekken zelf te zien, daarvoor kan een objectief iemand je op weg helpen.

Op een vliegtuig wordt aangeleerd dat bij een noodsituatie je eerst jezelf van zuurstof dient te voorzien, voor je een ander helpt, zelfs al is het je kleine lieve schat. Zelfzorg is geen egoïsme maar een noodzaak. Jij eerst en dan de rest, en dan pas kan je geven! Dan geef je vanuit een vol glas en waar nu vanuit een halfvol of misschien vanuit een leeg glas. Met een emmer zonder water kan je niet mooi poetsen. Vul jouw emmer terug en zorg ten allen tijde dat hij gevuld blijft. Laat dit een topprioriteit zijn.

 

Maar hoe ga je hiermee te werk? Wat maakt jou gelukkig?

Wanneer jij weet wat jou gelukkig maakt, kan je een ander gelukkig maken en trek je mensen aan die dat ook voor jou aanvullen. Alleen jij weet wat jouw ziel nodig heeft. Dus neem de tijd om je ziel te verstaan, jezelf te kennen en te leven naast je werk en verplichtingen. Het leven is LEVEN, is GENIETEN en is ONTVANGEN!

Als jij dit kunt, kan je dit anderen leren en doorgeven. Zo creëer jij jouw eigen paradijsje met je loved-ones. Dus stop, gewoon stop nu en dan. Begin met nietsdoen, zit, lig, wandel, kijk, ervaar en voel….

Maak bv. een notitieboekje om je ervaringen op te schrijven en je angsten van je af te schrijven. Je zal onder indruk zijn van je evolutie en van het resultaat hoeveel vlotter alles zal verlopen. Hoe gefocuster en beter je jouw doelen kan bereiken, hoe meer werk je kan verzetten en hoe meer plezier je weer ervaart. Juist door dit nietsdoen aan te leren , zal je veel productiever aan de slag gaan, m.a.w. je zal meer doen van datgene wat nodig is in jouw leven en voor jouw ziel.

Een welverdiende, luie groet,

Ruth C.

Gemaakt met