Zelfvertrouwen

Ruth C.

Hoe kan je werken aan meer zelfvertrouwen en
hoe zorg je ervoor dat je het niet telkens weer verliest?Graag deel ik enkele tips om sterker in je schoenen te staan.

                             Zelfvertrouwen OF vertrouwen in jezelf.

 Zelfvertrouwen =trouw zijn  aan het zelf, en vertrouwen dat de dingen in je leven zullen slagen en tot een goed eind komen.

Een onderdeel van balans en evenwicht is een gezond zelfvertrouwen. Maar waarop is zelfvertrouwen nu gestoeld: het is de combinatie of balans tussen vaardigheid en waardigheid.

Je waardigheid is je gevoel over jezelf, veelal berust dit nog teveel op complimenten en bevestiging van buitenaf, maar als je jezelf aanleert in te zien wat je kwaliteiten zijn, inzichten krijgt in het kernkwadant, weet hoe je allergieën en valkuilen op te lijsten, dan kan dit je onafhankelijker maken maw ben jezelf in staat om je eigen zelfvertrouwen op peil te houden.

Dus werken aan je zelfbeeld is van heel groot belang.
Hoe komt het dat ons zelfvertrouwen wegebt?

Zelfvertrouwen vindt zijn oorsprong in de kinderjaren. Als we als kind niet bevestigd zijn in ons “zijn”, met onze mening geen rekening werd gehouden, ons ideeën lachwekkend werden behandeld, kritiek kwam op hoe we als kind of jong volwassene fungeerden of een over beschermde opvoeding genoten dan is het mogelijk dat wij geen eigen mening durven hebben , angst hebben om onze stem te laten horen of geen initiatief durven nemen.

Dit leidt ons in negatieve spiraal waar we alle creatieve ideeën stilaan meer de kop indrukken. Stilaan gaan we meer twijfelen en gaan we dingen uit de weg.
Maar er is hoop, ook dit is omkeerbaar en ook hier kan je sterker in worden , het is zoals een spier die getraind kan worden. Maar ook hier is de boodschap, geduld, liefde en mildheid naar jezelf.
Kijken, analyseren, opstaan, afstoffen en doorgaan, met de intentie de volgende keer het beter en anders aan te pakken.


Hoe gaan we nu effectief aan de slag?

1°Wordt je bewust van je denkwijze:
Neem de tijd om je gedachten te analyseren en kijk ernaar.
IK KAN NIET of DIT LUKT MIJ NOOIT zijn gedachten die even onrealistisch zijn als dat ze realistisch zijn. Wat je ook denkt, je hebt altijd gelijk. Dus ga voor denken in mogelijkheden

2°Ga voor een positieve ompoling:
Een eerste vereiste, want je gedachten bepalen je gedrag. Wees je bewust van overtuigingen, zegswijzen die je meekreeg van in je opvoeding zoals: ik voel mij niet veilig, ik ben onbelangrijk, we zijn niet geboren voor geluk, fietsen zonder muts maakt je ziek, ik mag geen fouten maken, ik ben wie ik ben en zal altijd zo blijven,….. en zo kunnen we nog enkele dagen doorgaan.

Leer een ombuiging naar positieve quotes, zeg dagelijks positieve teksten op die bij jou passen en waar je je goed bij voelt. Zoek het niet te ver.
Inspireer je met positief materiaal, films, postcast, bibliografieën, selfmade verhalen,…

Check je omgeving: het niveau van jouw evolutie is het gemiddelde van de 5 personen waar je de meeste tijd mee doorbrengt.
Omring je met positieve mensen en limiteer een negatieve omgeving zoveel mogelijk.

Dus verwacht geen appelen aan een perenboom. Je krijgt ALTIJD het resultaat van de actie die je onderneemt of Wat je zaait zal je oogsten.


3°Bewonder jezelf:
 Laat je misschien eens coachen of doe wat zelfstudie. Lijst je kwaliteiten op. Misschien vraagt het wat denkwerk, maar vul de lijst regelmatig aan. Schrijf je successen op , hoe klein ze ook zijn.
Ook de complimenten die je mag ontvangen, koester ze en verdubbel het gevoel.

4°Leer jezelf accepteren:
Het is volledig OK hoe je bent!!! Als jij jezelf niet aanvaardt, hoe willen we dan dat anderen het zullen doen?
Jij bent jou beste creatie en daar kan je iedere dag verder aan werken.
Neem een mooie foto van jezelf en hang die op of plaats die op je gsm.
Zelfliefde zal waarschijnlijk de moeilijkste les voor de meesten onder ons zijn, dus je bent niet alleen, maar je bent wel de moedigste als je eraan werkt.
En onthoud : Niet iedereen eet graag bananen en dat hoeft toch niet?
5° Neem onbekende stappen, probeer nieuwe dingen:
Spring niet direct van de hoogste toren, maar verken nieuwe gebieden, en wees mild voor de stappen die je neemt, maar je zal beter en sterker worden en dit zal je zelfvertrouwen vergroten en zo ga je de volgende keer nog een stapje verder.

6°Neem tijd en rust voor jezelf :
Stilte brengt rust , evenwicht, maar ook kracht en balans.
Hoe uitgeruster je bent, hoe sterker je alles aan kunt, en hoe minder je omver wordt geblazen. Ga in de natuur of doe iets wat je blij maakt.
Bekijk jezelf van op een afstand en evalueer en voel wat je nodig hebt om in je kracht te blijven en dit zal ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen alsmaar sterker wordt.

gA ERVOOR WANT JIJ BENT HET WAARD!

Iedere dag opnieuw een nieuwe keuze !
Gemaakt met